Het Ras

Polski Owczarek Nizinny wordt in Polen vaak PON genoemd. In Nederland noemt men hem ook Nizinny of Pools Herdershond. Letterlijk vertaalt, betekent zijn naam “Poolse herdershond van het lage land”, dit in tegenstelling tot de Tatra hond die een herder was in het Poolse Tatra gebergte.


Het ras is ontstaan van boerenhondjes die herders waren in de laagvlaktes van Polen. Het ras bestaat nog niet zo erg lang en is in 1963 pas officieel als ras erkend.

De PON is een middelgrote hond (teven 42-47 cm, reuen 45-50 cm), die stevig en krachtig gebouwd is (mijn teefjes wegen rond de 20 kg) De lange haren die zijn lichaam bedekken geven hem zijn mooie karakteristieke uiterlijk. Alle kleuren vacht zijn toegestaan. Het meest voorkomende is wit met grijs (bij de geboorte wit-zwart), grijs (de pup is dan zwart) en beige (het pupje is dan bruin). Vrij zeldzaam zijn de zwarte of bruine vachten. De ogen zijn bedekt met haar, maar bij de honden met een zeer volle vacht kan het haar in een strik vastgebonden worden of een beetje uitgedund.

De staart van de Nizinny was altijd zeer kort gecoupeerd, het gaf hem een mooie ronde beerachtige uiterlijk. Sinds couperen in Nederland en sommige andere landen verboden is, is het best moeilijk om aan een Nizinny met staart te wennen, maar sinds wij Zosia met staart hebben zou ik het niet anders willen. Hij wordt vaak “vrolijk“ gedragen en heeft de Nizinny een leuke uitstraling. Het is leuk om te zien, dat ook in Polen, waar het couperen nog toegestaan is, de nesten worden geboren met hondjes die hun staart mogen houden.

De Nizinny is een echte herdershond, zeer gericht op eigen mensen, de eigen roedel. Ze leren bijzonder snel en makkelijk, de opvoeding geeft geen problemen en je kunt ze er geen groter plezier mee doen, dan met hen iets samen te gaan ondernemen. Gehoorzaamheidstraining, behendigheid, flyball vinden ze enig. Maar een heerlijke wandeling met de baas en zijn gezin zijn ook aan hen besteed. De Nizinny kan zeer goed met kinderen omgaan, zeker als hij met ze is opgegroeid. Binnen is hij rustig, maar vind het ook leuk om gek te doen en wij moeten regelmatig lachen om onze honden. Sommige Nizinny’s zijn wat terughoudend tegen de vreemden en zouden niet gauw een onbekende gaan begroeten. De eigen baas en zijn gezin zijn de liefste en daar doen ze alles voor.