Zosia

26.2.2003 - 5.7.2012

Zosia (Azosia) was geboren op 23.02 2003 in Nederland. Haar vader was de beroemde Zagon z Wielgowa, moeder Wanoes van Isala Situm was ook een dochter van beroemde Poolse reu Fornal z Gangu Dlugich. Zosia was een paar keer op shows geweest met volgende resultaten:

  • Leiden 21.03.04. 1 uitmuntend in Jeugdklasse
  • Clubmatch 20.06.04. 1 uitmuntend in Jongehondenklasse
  • Rotterdam    28.08.04. 2 uitmuntend in Jongehondenklasse
  • Lelystad  05.09.04 . 1 zeer goed in Openklasse
  • Clubmatch 19.06.05. uitmuntend in Openklasse
  • KC Kennemerland 10.06.07 beste herdershond, Reserve Best in Show
Zosia had HD A , tevens vrij van Pra en Cataract en was ook goedgekeurd op de inventarisatie keuring van De Nederlandse Nizinny Club. Ze voldeed hiermee aan het fokregelement van de Nizinny Club.
Zosia was een zeer lief en aanhankelijk hondje, gereserveerd naar vreemden en eigenlijk wilde ze alleen liefde van ons en mensen die ze goed kent. Ze was heel speels, knuffelig, kon heerlijk spelen met Bajka en kon zich ook uitstekend aan alles aanpassen. Ze deed het heel goed op de gehoorzaamheidstraining. Ze heeft zeer snel haar A, B, en C diploma gehaald en in december 2004 haar eerste officiƫle Cynophilia Diploma GG 0 (Gedrag en Gehoorzaamheid 0) met de uitslag uitmuntend. Ze heeft uiteindelijk ook haar GG1 en GG2 diploma gehaald en beheerste alle oefeningen van GG3 programma.
Samen met Zosia was ik in de Demo Team van KC Kennemerland. We verzorgen met een groep demonstraties gehoorzaamheid bij verschillende evenementen. Het was mijn eerste hond die zo ver gevorderd was.  Door veel met haar te werken was Zosia erg gericht op mij, wat erg aandoenlijk was.Zosia ging ook met mij een keer per maand naar een verpleegtehuis voor dementerende bejaarden om daar als knuffelhond te werken. Het is eigenlijk moeilijk voor een doorsnee Nizinny om door vreemde mensen geaaid te worden, maar met lekkere hondenkoekjes vindt Zosia het prima en liet alles toe. Haar zusje Aska, die we regelmatig zien is opgegroeid met kleine kinderen, die vindt ze geweldig en is meer een allemansvriend. Door mijn veranderde werktijden zijn we ermee gestopt.
Helaas hebben we Zosia in juli 2012 moeten inslapen. Ze is 9 en half jaar geworden.