Vachtverzorging

Er wordt zoveel over het karakter en uiterlijk van PON geschreven, dat ik me wil beperken tot wat tips over de vachtverzorging. Iemand die kiest voor een dergelijk hond valt op zijn mooie uiterlijk, maar het komt niet vanzelf. De wekelijkse borstelbeurt is een vereiste, en dat moet ook gebeuren tijdens de vakantie of een verbouwing. Ik gebruik zelf meestal een borstel met lange pinnen en twee kammen, waarbij hey meeste een met lange tanden. De zogenaamde ‘Hindes’ borstel met “dubbele” pennen wordt veel gebruikt voor honden die shows bezoeken (spaart de ondervacht), maar zelf gebruik ik hem niet veel.

Ik borstel mijn honden altijd op tafel, ideaal hierbij is een vetbed met antisliprug. De hond glijdt niet uit en is veilig. Mijn honden moeten altijd op hun zij liggen en vinden het geen probleem. Ik begin altijd bij de voeten en ga langzaam omhoog, laag voor laag moeten de haren eerst voorzichtig geborsteld worden en met de kam met lange tanden moet je goed tot de huid komen. Veel honden houden niet van voeten kammen, maar de rug is voor hen echt genieten. Zeer belangrijk zijn de plaatsen achter de oren, in de oksels en de binnenkant van de voeten, waar klitten kunnen ontstaan.

Bij regelmatig onderhoud valt de vachtverzorging echt mee, ik ben per keer half uur kwijt, wat langer als de vacht vuil is. Het verschilt ook per type vacht en per hond. Enorme voordeel van een vacht van een Nizinny is dat ze niet verharen in huis, je heb geen last van losse haren op kleding, banken of op de vloer. Alle losse haren worden tijdens een borstelbeurt verwijderd. Daarom veroorzaken Nizinnys minder klachten bij mensen die allergisch zijn voor honden.


Zelf schoor ik de buik van Bajka (inclusief de oksels), zodanig dat het niet van buiten te zien is, maar met haar leeftijd en zeer mooie en dikke vacht was het makkelijk en bespaarde het veel werk. Ook doe ik mijn honden eens in de 2 maanden in bad, een schone vacht vind ik zelf veel makkelijker in onderhoud  enen en ruiken altijd prettig. Ik knip ook altijd de haren rond de anus en trek voorzichtig haar uit de gehoorgang. Sommige mensen laten dit alles af en toe doen door een trimsalon, maar het is niet moeilijk en het “getut” met je hond versterkt de onderlinge band.

Tegenwoordig gebruik ik ook voor het borstelen anti-klit spray (bijv. DETANGLING SPRAY van DOG'S STUFF). Het maakt het kammen makkelijker en de vacht ruik lekker.

Mocht de vachtverzorging toch niet helemaal lukken dan is er altijd mogelijkheid om de hond te laten knippen of scheren. Hij ziet dan anders uit maar is net zo gelukkig als de hond met volle vacht.   Dushi, dochter van Dobra in korte vacht.Met dank aan Katja Jasica voor het maken van instructie video!